Klantenservice

Cilinderslot vervangen?

Hoe vervang ik een cilinderslot? Het klinkt heel moeilijk, maar dat is het gelukkig niet. Wist je dat je het vervangen van een cilinderslot in één minuut zelf kan doen? Ook als je hier totaal geen ervaring mee hebt is het een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt is een schroevendraaier in het juiste formaat en natuurlijk de nieuwe cilinder.

Stap 1

Verwijder de schroef in het midden van de deur ter hoogte van de cilinder.

Stap 2

Draai de sleutel een stukje naar links of rechts en trek aan de cilinder. Mocht er geen beweging in zitten probeer dan iets verder te draaien.

Stap 3

Zorg dat de meenemer niet uitsteekt aan de zijkant van de cilinder en plaats deze in de deur. Als je de sleutel draait en de deur gaat op slot dan zit de cilinder op de juiste plek.

Stap 4

Bevestig de schroef in het midden van de deur en controleer of de cilinder werkt.

 

Stappenplan cilinderslot vervangen

Hoe vervang je een cilinderslot? Het voordeel van het vervangen van een cilinderslot is dat in de meeste gevallen (wanneer je een losse profielcilinder of een insteekslot hebt) alleen de cilinder verwijderd hoeft te worden. Dit scheelt een hoop tijd en ook kosten. Om het cilinderslot te vervangen gaan we als volgt te werk:

Het huidige slot en beslag mag blijven zitten. Aan de onderkant van het slot, op de kopse kant van de deur, zit een schroef ter hoogte van de cilinder. Deze schroef moet verwijderd worden. Na het verwijderen van de schroef is het mogelijk om de cilinder uit de deur te halen. Steek hiervoor de sleutel in het gat en beweeg een beetje heen en weer. De cilinder zit nu los en kan met beleid uit de deur worden getrokken.

Pak de nieuwe cilinder en zorg ervoor dat de meenemer aan de zijkant niet uitsteekt. Deze kan je zonder gereedschap naar binnen duwen. Plaats nu de cilinder in de deur en draai de schroef weer vast.

Zo makkelijk is het vervangen van een cilinderslot!

Een cilinderslot installeren

Wil je niet alleen de cilinder vervangen maar een heel nieuw cilinderslot installeren? Wanneer je een nieuwe deur bij de bouwmarkt koopt, zit er al een slotgat. Maar hoe installeer je het cilinderslot hierin? Net als het vervangen van een cilinderslot is het installeren van een cilinderslot niet ingewikkeld. Het vraagt wel iets meer tijd en geduld. Een cilinderslot installeren gaat als volgt:

In het cilinderslot zit een dag- en nachtschoot. De dagschoot is het gedeelte met de schuine kant. De schuine kant moet aan de kant van de deur zitten waar de deur in het kozijn valt. Zit de dagschoot aan de verkeerde kant? Geen probleem. Aan de zijkant van de cilinder zit een palletje. Met bijvoorbeeld een schroevendraaier kan je deze omhoog duwen. De dagschoot komt vervolgens iets naar voren waarna je hem de andere kant op kan plaatsen. Klik de dagschoot weer naar binnen als hij op de juiste plek zit.

Zet op het midden van het krukgat en cilindergat (de twee grote gaten) met potlood een streepje. Trek met een winkelhaak deze streepjes door naar de voorkant van het slot. Plaats het cilinderslot in de deur en trek de strepen door over de deur heen, zodat de hoogte van de gaten duidelijk is.

Haal het cilinderslot weer uit de deur en meet de afstand van de voorkant van het slot tot aan het midden van het kruk- en cilindergat. Hou hierbij rekening mee met het aantal millimeter dat het cilinderslot in de slotkast valt. Tel deze afstand erbij op en zet op de juiste plek een potloodstip. Doe dit aan beide kanten van de deur.

Controleer of je de gaten juist hebt afgemeten door het schild (de behuizing) op de gaten te leggen. Trek de onderkant van het cilindergat verder door (deze is zichtbaar in het schild en kan je met potlood overnemen). Gebruik een boor van de juiste grootte (eventueel iets groter zodat er lichte speling is en er nog wat geschoven kan worden) en zorg ervoor dat je recht boort. Gebruik voor de onderkant van het cilindergat een iets kleinere boor. Doe dit aan beide kanten van de deur.

Verwijder de splinters aan de binnenkant van de slotkast en blaas het schoon met je ogen dicht. Controleer of de gaten op de juiste plek zitten door het cilinderslot in de deur te plaatsen. Komen de gaten overeen? Dan heb je het goed gedaan!

Nu kan je de cilinder in het gat steken en daaroverheen het schild met handvat. Zorg dat het schild recht staat en teken de schroefgaten af. Haal het schild weg en boor vervolgens het gat vanuit beide kanten van de deur.

Plaats de cilinder en het schild met handvat weer op de juiste plek. Controleer of alles soepel werkt en zet het handvat en schild vast. Schroef nu het cilinderslot vast en draai alles nog een keer goed aan. Plaats als laatste de borgschroef waarmee de cilinder vast wordt gezet. Dit is de schroef op de kopse kant van de deur ter hoogte van de cilinder. De cilinder zit namelijk nog los en kan heen en weer worden bewogen. Zet de cilinder goed in het midden van de deur en draai de schroef vast.

Gelukt? Goed gedaan! Je hebt een nieuw cilinderslot geïnstalleerd.

Vraag offerte aan