Zo vervang je een deurslot

Zo vervang je een deurslot

Een deurslot is de verzamelnaam voor verschillende producten binnen hang-en sluitwerk. 
Er kunnen tal van redenen zijn om je deurslot te moeten vervangen. Ga je verhuizen? Is je deurslot toe aan vervanging of wil je je woning extra beveiligen? Wees gerust, iedereen kan een deurslot vervangen en wij vertellen je hierover in dit artikel meer. 

Zoals we hierboven hebben aangegeven kunnen er diverse redenen zijn om een deurslot te vervangen. Het vervangen van een cilinderslot kan noodzakelijk zijn wanneer je huidige slot niet meer naar behoren werkt, wanneer het cilinderslot niet voldoende bescherming biedt tegen inbraak of nadat er bij je is ingebroken. Ook wanneer je onlangs bent verhuisd raden wij je aan om je deurslot te vervangen, hierdoor ben je er zeker van dat de oude bewoners geen toegang meer hebben tot de woning.  

Cilinderslot

Een cilinderslot, ofwel cilinder is een slot dat door middel van een sleutel bediend wordt. Het cilinderslot is een slotmechanisme, dat je kunt herkennen aan de ronde buis die in een voor-of achterdeur wordt geplaatst. Je kunt de cilinder aan één of twee kanten bedienen met een sleutel. 

Meerpuntssluitingen 

Een meerpuntssluiting is naast het cilinderslot een extra beveiligingsoptie en maakt het mogelijk om je deur op minimaal 3 punten tegelijkertijd te openen en te sluiten. De meerpuntssluiting wordt over de gehele lengte van de deur geplaatst. Het plaatsen of vervangen van een meerpuntssluiting is meestal wat lastiger zelf uit te voeren. 

Oplegsloten 

Woon je in een karakteristieke woning? Dan is de kans groot dat je een oplegslot op jouw deur hebt. Een oplegslot is zichtbaar aan de binnenzijde van de deur en het andere deel van het slot zit op het kozijn bevestigd. Dit type slot beschermt minder goed tegen inbraak dan cilindersloten en meerpuntssluitingen. Een oplegslot is eenvoudig zelf te vervangen. 

Bijzetsloten 

Een bijzetslot is naast het cilinderslot een extra beveiligingsoptie. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een bijzetslot geplaatst naast het hoofdslot. Dit type deurslot wordt meestal halverwege de onder- of bovenzijde van de voor- of achterdeur geplaatst. Bijzetsloten zijn net als cilindersloten in diverse maten verkrijgbaar. 

Je wil je deurslot vervangen, maar welke gereedschappen en materialen heb je hiervoor nodig? Hieronder vind je een opsomming van de benodigdheden voor het vervangen van een deurslot: 

  • Je nieuwe deurslot
  • Schroevendraaier set
  • Sleutel huidig slot 
  • Optioneel (bij deurkrukken) inbussleutel 

Zoals we eerder hebben aangegeven is het vervangen van een deurslot eenvoudig zelf uit te voeren. Wij hebben onderstaand stappenplan voor je opgesteld, waarmee jij jouw deurslot binnen enkele minuten hebt vervangen.
Het insteekslot is het meest gebruikte deurslot, de meeste toegangsdeuren beschikken over een insteekslot. Het insteekslot steek je letterlijk in een uitgefreesde uitsparing in de deur. Bij een insteekslot hoef je enkel het cilinderslot te vervangen. 

Stap 1. Schroef oude deurslot verwijderen 

Verwijder met een schroevendraaier de cilinderschroef in het midden van de deur door deze linksom te draaien. 

Stap 2. Stop de sleutel van de huidige cilinder in het slot 

Stap 3. Draaien en trekken sleutel 

Draai de sleutel een stukje naar links of naar rechts totdat je merkt dat er beweging in het cilinderslot komt. Komt er beweging in het slot? Trek voorzichtig aan de sleutel terwijl je deze draait. Lukt het je niet om beweging in het slot te krijgen? Dan kan het zijn dat je cilinderslot vast zit of doordraait. 

Stap 4. Huidig cilinderslot verwijderen 

Nu er beweging in het slot zit, kun je het cilinderslot aan de sleutel uit de deur verwijderen. Houdt de sleutel in dezelfde stand totdat de cilinder volledig uit de deur is. 

Stap 5. Nieuw cilinderslot klaarmaken 

Pak het nieuwe cilinderslot erbij en plaats deze in de deur. Let hierbij op dat de meenemer (het middelste en grijze deel van het cilinderslot dat meedraait met de sleutel) in dezelfde lijn staat als de cilinder. 

Stap 6.  Plaatsen nieuw cilinderslot

Wanneer de meenemer goed staat, kun je het nieuwe cilinderslot zonder gereedschap terug schuiven in het insteekslot. 

Stap 7. Vastzetten nieuw cilinderslot

Wanneer de nieuwe cilinder is geplaatst, plaats je de cilinderschroef terug in het cilinderslot. Draai de schroevendraaier rechtsom. Let hierbij op dat je de cilinderschroef niet te vast draait. 

Stap 8. Testen nieuw cilinderslot 

Stop de sleutel in het nieuwe cilinderslot en test of het slot soepel draait. 

Een van de meest voorkomende gemaakte fouten bij het vervangen van een deurslot is het onjuist opmeten van de deur waarin het cilinderslot geplaatst dient te worden. Om deze veelgemaakte fout te voorkomen hebben wij een stappenplan voor je opgesteld. Klik hier om naar het stappenplan te gaan. Twijfel je over de maat van het cilinderslot? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

Wanneer je je huidige deurslot wil vervangen, is er een ruim aanbod en kan het lastig zijn om het juiste slot te vinden. Onderstaande tips helpen je hierbij. 

Binnen of buitendeur?

Ga na welk slot je wilt vervangen. Wanneer je het slot van een binnendeur wil vervangen is de beveiliging minder van belang dan wanneer je het slot van de buitendeur wil vervangen. 

Type deurslot 
Houdt rekening met het type deurslot. Welk deurslot zit er nu in of op je deur? Ga voor eenzelfde type slot, zodat je geen aanpassingen aan de deur hoeft te verrichten. 

Zorgvuldig opmeten 
Het zorgvuldig opmeten van je huidige cilinder of de deur is van groot belang bij het kiezen van een nieuw deurslot. Meer informatie over het opmeten van je cilinder vind je hier. 

Kwaliteitskeurmerk (SKG keurmerk en Politiekeurmerk Veilig Wonen) 
Bepaal in welke mate je je deur wil beveiliging. Wij raden je aan om een deurslot met minimaal SKG** beveiliging aan te schaffen, om inbrekers buiten de deur te houden. 

Extra beveiligingsopties
Naast een SKG keurmerk en het Politiekeurmerk Veilig Wonen kun je ervoor kiezen om extra beveiligingsopties toe te voegen aan je deurslot. Een extra optie is bijvoorbeeld kerntrekbeslag. Dit deurbeslag bestaat uit een speciaal plaatje dat voorkomt dat inbrekers de kerntrekmethode toe kunnen passen. 

Het vervangen van een deurslot is een klus die je eenvoudig zelf uit kunt voeren. Het is van belang dat je rekening houdt met de deur waarin je het slot wil plaatsen, je weet over welke mate van beveiliging het slot dient te beschikken en welk gereedschap je hierbij nodig hebt. Het stappenplan in dit artikel helpt je bij het vervangen van je huidige deurslot voor een nieuw en veiliger exemplaar. Heb je vragen over het vervangen van je deurslot? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag bij het vinden of vervangen van je deurslot. 

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Veelgestelde vragen
Heb jij liever direct contact met onze klantenservice?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 08:30 tot 17:00.