Opmeten van een cilinderslot

Door Kevin StiftGeschreven: vrijdag 20 oktoberLaatst gewijzigd: vrijdag 20 oktober
Opmeten van een cilinderslot
Inhoudsopgave

Wil je jouw huidige cilinderslot vervangen voor een sterk beveiligd cilinderslot of gaan jullie verhuizen en wil je er zeker van zijn dat jij bepaalt wie toegang heeft tot je woning? Er kunnen verschillende redenen zijn voor het aanschaffen van een of meerdere nieuwe cilindersloten. Tijdens het bestelproces kom je erachter dat het noodzakelijk is om de maat van het cilinderslot te weten. Het opmeten van de cilinderslot maat is eenvoudig en binnen enkele minuten te achterhalen. Wij leggen je graag uit hoe je erachter komt welke maat cilinderslot je nodig hebt. 

Voordat je je nieuwe cilinderslot definitief gaat bestellen zijn er enkele punten waar je rekening mee dient te houden. 

Aandachtspunt 1. Lengte cilinder buitenzijde

De cilinder mag aan de buitenkant van de deur maximaal 3 mm uitsteken. Steekt de cilinder meer dan 3 mm uit? Dan is de cilinder inbraakgevoelig. 

Aandachtspunt 2. Iedere deur, een andere cilindermaat

Iedere deur is uniek, heeft een andere afmeting en dus een andere cilindermaat nodig. Bestel je meerdere cilinders? Zorg er dan voor dat je iedere deur apart hebt opgemeten. 

Aandachtspunt 3. Knopcilinder voor extra gebruiksgemak 

Wil je een knopcilinder bestellen? Wanneer je huidige cilinderslot over twee verschillende afmetingen beschikt, is het van belang dat de knop aan de juiste zijde van de cilinder wordt geplaatst in het bestelproces. 

Wanneer er al een cilinderslot in je deur zit kun je de huidige cilinder met enkele stappen uit de deur verwijderen en deze opmeten. Er zijn bij het opmeten van je huidige cilinder enkele punten om rekening mee te houden. 

Huidige cilinder uit deur verwijderen 

Stap 1. Draai de schroef ter hoogte van de cilinder uit de deur met een schroevendraaier. 

Stap 2. Stop de sleutel in het slot. 

Stap 3. Draai de sleutel rond terwijl je lichte trekkracht uitoefent op de sleutel. Haal de cilinder uit de deur. 
 

Cilinderslot uit deur

Huidig cilinderslot opmeten 

Stap 4. Plaats de cilinder plat op tafel. 

Stap 5. Meet nu vanaf het schroefgat naar rechts en noteer de lengte in mm's. 

Stap 6. Meet nu vanaf het schroefgat naar links en noteer de lengte in mm's. 

Let op! Wil je gebruik maken van een knopcilinder? Hou er bij twee verschillende afmetingen rekening mee dat de knop aan de juiste kant (over het algemeen de binnenkant) wordt geplaatst.

Cilinderslot opmeten

Zit er nog geen cilinderslot in je deur omdat je bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning gaat wonen? Volg dan onderstaand stappenplan. Voor het opmeten van de afmetingen van de cilinder, is het van belang dat de deur al wel beschikt over de gaten waar de cilinderschroeven in geplaatst zullen worden.

Deur zonder cilinderslot meten 

Stap 1. Open de deur en plaats het meetlint op de plek van het schroefgat voor de cilinder. Deze bevindt zich in het midden van de deur. 

Stap 2. Meet vanaf het schroefgat naar rechts en noteer de lengte in mm's. 

Stap 3. Meet nu vanaf het schroegat naar links en noteer de lengte in mm's. 

Lukt het je niet om het cilinderslot uit de deur te halen om deze op te meten? Geen probleem! Een andere manier om je cilinderslot op te meten is door de cilinder in de deur te laten zitten. Volg hiervoor onderstaande stappen om je cilinderslot in de deur op te meten. 

Stap 1. Zet een boek, houten plank of object dat stevig en recht is tegen het deurbeslag aan (de buitenzijde van de deur). 

Stap 2. Meet vervolgens vanuit het midden van het schroefgat naar rechts tot aan het boek of het object en noteer de lengte in mm's. 

Stap 3. Meet nu ook vanaf het schroefgat naar links en noteer de lengte in mm's. 

Weet je door bovenstaande stappenplan welke maat cilinder je nodig hebt? Dan is het nu tijd om je cilinderslot te gaan bestellen! Twijfel je over de maat of heb je een vraag over een van onze cilindersloten? Neem dan contact op met onze klantenservice. 
 

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice