Alles wat je moet weten over smart locks

Door Hung Phan VanGeschreven: woensdag 24 januariLaatst gewijzigd: dinsdag 28 mei
Alles wat je moet weten over smart locks
Inhoudsopgave

Smart locks, ofwel slimme deursloten, zijn een revolutionaire stap naar een gemakkelijker en veiliger leven. In dit artikel vertellen wij van Doorax je alles wat je moet weten over smart locks. We vertellen je meer over wat een smart lock precies is en hoe deze slimme deursloten werken. Daarnaast maak je kennis met de diverse soorten smart locks en geven we je tips waar je rekening mee dient te houden voordat je een slim deurslot aanschaft. Lees hier alles over smart locks. 

Een smart lock, oftewel een slim deurslot, biedt de mogelijkheid om toegang tot je huis of bedrijfspand te verkrijgen via diverse middelen, zoals een mobiele telefoon, een afstandsbediening, een pincode of zelfs een vingerscan. In essentie is een smart lock een elektronisch slot dat qua uiterlijk niet veel verschilt van een traditioneel cilinderslot. Het voornaamste onderscheid tussen een smart lock en een cilinderslot is dat een smart lock geen fysiek sleutelgat heeft. In plaats daarvan beschikt een smart lock doorgaans over een knop die toegang verleent tot het gebouw. Deze knop is verbonden met een van de eerder genoemde digitale sleutel methoden. Wanneer je in de nabijheid van het smart lock komt, maakt dit automatisch verbinding met de door jou gekozen digitale sleutel, waardoor de deur wordt ontgrendeld.

Een smart lock vervangt de traditionele fysieke sleutel, wat betekent dat je niet langer hoeft te zoeken naar je sleutels, vooral niet wanneer je met volle boodschappentassen voor de deur staat. Bovendien biedt een smart lock de mogelijkheid om toegang te verlenen tot je woning, zelfs als je niet fysiek in de buurt bent. Wanneer een smart lock is uitgerust met een interne of externe bridge (een accessoire dat de verbinding tussen je mobiele telefoon en het smart lock tot stand brengt), kun je via een mobiele app je deur overal ter wereld openen.

De verschillende technologieën

De slimme deursloten uit het assortiment van Doorax maken gebruik van verschillende smart home-technologieën. De communicatie tussen het slimme deurslot en de bijbehorende app verloopt in de meeste gevallen via Bluetooth en Wi-Fi. Wil je jouw smart lock integreren met een smart home systeem? Dan raden we je aan om bij vrijwel alle smart locks, met uitzondering van de Nuki Pro 3.0, een bridge aan te schaffen. Deze bridge brengt de verbinding tussen het netwerk en jouw smartphone of smart home systeem tot stand. 

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een smart lock kunt kiezen. De voornaamste redenen zijn het vergroten van de veiligheid door middel van toegangsbeheer, het gemak dat een smart lock met zich meebrengt en eenvoudig gebruikersbeheer. Wij van Doorax hebben de redenen waarom je voor een smart lock kunt kiezen hieronder voor je opgesomd.  

Veiligheid

Met een slim slot kun je je deur automatisch laten openen wanneer je in de buurt bent en vergrendelen wanneer je de woning verlaat. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken of je de deur wel hebt afgesloten wanneer je het huis verlaat. In de bijbehorende app vind je een logboek met daarin de tijden wanneer iemand de woning heeft betreden of verlaten, deze functie wordt vooral gewaardeerd door ouders, omdat ze zo kunnen controleren wanneer hun kinderen veilig thuis zijn gekomen. Daarnaast kun je door gebruik te maken van de Nuki Door Sensor een melding ontvangen wanneer de deur langer dan gebruikelijk open staat. 

Gemak 

In combinatie met een bridge (een intern of extern accessoire dat de verbinding tussen het slimme slot en je mobiele telefoon tot stand brengt), kun je met een slim slot je deur overal ter wereld openen. Daarnaast is de kans op buitensluiting of het verlies van traditionele sleutels aanzienlijk kleiner wanneer je een smart lock hebt geplaatst. Je hebt altijd toegang tot je woning via je mobiele telefoon. Als je je telefoon verliest of een accessoire waarmee je toegang krijgt tot de woning, kun je de verloren digitale sleutel direct blokkeren in de bijbehorende app.

Eenvoudig gebruikersbeheer

Wil je vrienden of familie toegang geven tot je woning? Met de digitale sleutels van een slim slot is dit mogelijk. Jij bepaalt hoe lang iemand toegang krijgt tot je woning. Deze functie is vooral handig voor eigenaren van bijvoorbeeld een bed & breakfast. Na het vertrek van de gasten verwijder je eenvoudig de digitale sleutel, waardoor ze geen toegang meer hebben.

Het assortiment van Doorax bestaat uit verschillende soorten smart locks. De smart locks verschillen op het gebied van functionaliteiten, connectiviteit, stroomvoorziening en materiaal van elkaar. Wij van Doorax hebben de verschillen en overeenkomsten van de diverse smart locks voor je op een rij gezet. Wil je de smart locks uit het assortiment van Doorax vergelijken? Klik dan hier. 

Bluetooth 

Alle slimme deursloten uit het assortiment van Doorax werken middels een Bluetooth verbinding. De bluetooth verbinding tussen de smart lock en jouw smartphone maakt het mogelijk om binnen het bluetooth bereik het slimme deurslot te openen met jouw telefoon. De bluetooth verbinding dient daarnaast als een back-up verbinding op het moment dat er een stroomstoring is of de internetverbinding wegvalt, op deze manier blijft in soortgelijke situaties mogelijk om het slot te bedienen. 

Wi-Fi

In het assortiment van Doorax beschikt 1 smart lock over een ingebouwde Wi-Fi module, namelijk de Nuki Smart Lock 3.0 Pro. Deze Wi-Fi verbinding maakt het mogelijk om het slimme deurslot overal ter wereld te kunnen bedienen, biedt je inzicht in wie er op welk moment toegang heeft tot jouw woning en maakt het mogelijk om het slimme slot te integreren met andere smart home diensten. Wil je gebruik maken van deze functionaliteiten? Een Bridge is aanbevolen bij de aanschaf van de overige merken en type smart locks. 

Voordat je een slim deurslot aanschaft, is het van groot belang om rekening te houden met de onderwerpen installatie en compatibiliteit. Per onderdeel lichten wij toe, waar je op moet letten bij de aanschaf en keuze van een smart lock. 

 • Deur compatibiliteit: controleer of het slimme deurslot compatibel is met je deurtype. 
   
 • Cilinder compatibiliteit: controleer of het slimme slot over je huidige cilinder geplaatst kan worden of dat je huidige cilinder compleet vervangen dient te worden. 
   
 • Verbinding met smart lock app: na montage dien je de smart lock te verbinden met de bijbehorende app, om optimaal gebruik te kunnen maken van de diverse functionaliteiten. 
   
 • Smartphone besturingssysteem: controleer of het slimme slot compatibel is met het besturingssysteem van je smartphone en of je bluetooth verbinding up to date is.
   
 • Wi-Fi of bluetooth connectiviteit: afhankelijk van je wensen en behoeften kies je een smart lock met Wi-Fi of bluetooth verbinding. Houd er rekening mee dat niet alle smart locks beschikken over een ingebouwde Wi-Fi module. 

Bestaande sloten 

Beschik je op dit moment al over een bestaand slot met het SKG-keurmerk? Dan hoef je je bestaande slot in de meeste gevallen niet te vervangen wanneer je een smart lock wil installeren. De volgende type smart locks kunnen geplaatst worden over bestaande sloten, zonder dat je grote veranderingen aan dient te brengen aan je deur, je cilinder of je slot. 

Soorten deuren 

Smart locks zijn niet op iedere deur te installeren, wij van Doorax vertellen je welke soorten deuren wel en niet geschikt zijn voor het monteren en installeren van een smart lock. 

Voordeuren en binnendeuren 
De smart locks worden in de meeste gevallen op een voordeur geplaatst en zijn hier dan ook uitermate geschikt voor. 

Achter-of buitendeuren 
De smart locks zijn niet geschikt voor achter- of buiten deuren. De smart locks zijn namelijk niet bestand tegen extreme weersomstandigheden. De smart locks werken bij temperaturen van 10 tot 40 °C.

Nuki smart lock deuren 

 • Nuki ondersteunt de volgende deuren voor het monteren en installeren van een smart lock: 
 • Deuren met een hendel aan de buitenzijde van de deur
 • Deuren met een knop of stang aan de buitenzijde van de deur
 • Multipoint-sloten 
 • Deuren met een krukbediend slot 

Tedee smart lock deuren 

 • Deuren die naar binnen openen 
 • Deuren die naar buiten openen, waarbij het slimme slot de deurlijst niet raakt tijdens het openen. De afstand tussen het midden van de cilinder en de rand van het deurkozijn dient bij de Tedee Go minimaal 40 mm te zijn, bij de Tedee Pro is 30 mm voldoende. 

Installatie 

Het installeren van een smart lock is eenvoudig en zelf uit te voeren. De installatie van het slimme deurslot is afhankelijk van het merk en het type smart lock dat je hebt aangeschaft. Bekijk deze pagina voor de volledige installatiehandleiding per merk en type smart lock. 

Installatie Nuki smart locks 
Het installeren van de Nuki 4.0 Pro op je deur is moeiteloos en vereist geen assistentie van een vakman. Bevestig het slimme slot aan de binnenzijde van de deur op de plek waar doorgaans de sleutel wordt ingevoerd. Dankzij de meegeleverde handleiding en de Nuki-App kun je de Nuki Smart Lock 4.0 Pro in slechts 3 minuten monteren en meteen in gebruik nemen. 

Installatie Tedee smart locks
Het assortiment Tedee smart locks bij Doorax bestaat uit de Tedee Pro en de Tedee Go. Het monteren en installeren van de Tedee Go is iets complexer dan de Tedee Go, waarbij het slimme deurslot over het huidige cilinderslot wordt geplaatst. Voor het installeren van de Tedee Pro dient de huidige cilinder in de meeste gevallen te worden vervangen. 

Onderstaand vind je de meest populaire smart locks uit het assortiment van Doorax. Wij vertellen je graag meer over de functionaliteiten van deze smart locks, met bijbehorende voor- en nadelen per slim deurslot. 

Nuki Smart Lock 4.0 Pro 

Wil je je bestaande cilinderslot upgraden naar een slim deurslot? Maak kennis met de Nuki 4.0 Pro. De Nuki 4.0 Pro is een intelligent deurslot dat gemakkelijk op je deur kan worden geïnstalleerd. Met de Nuki Pro 4.0 heb je altijd en overal toegang tot je deur. De Nuki 4.0 Pro beschikt over een ingebouwde wifi-module, waardoor de optionele bridge niet langer nodig is om het slot op afstand te bedienen. Bovendien is de Nuki Pro 4.0 nu verkrijgbaar in het zwart, en wordt de Nuki 4.0 Pro standaard geleverd met een power pack, het duurzame alternatief voor batterijen. 

De Nuki 4.0 Pro beschikt over de volgende functionaliteiten: 

 • Openen van je deurslot op afstand

 • Inzicht in wie er thuis komt en wie vertrekt

 • Het delen van digitale sleutels met vrienden en familie

 • Ingebouwde bridge

 • Verbeterde motoriek 

 • Powerpack, duurzaam alternatief voor batterijen 

Voordelen Nuki Smart Lock 4.0 Pro 

 • Automatisch vergrendelen en ontgrendelen dankzij de ingebouwde wifi-module.

 • Mogelijkheid om op afstand de deur te openen en te vergrendelen.

 • Inclusief een oplaadbaar accupack.

 • Geschikt voor mensen zonder smartphone dankzij optionele accessoires.

 • Eenvoudige installatie.

Nadelen Nuki Smart Lock 4.0 Pro 

 • De smart lock is redelijk groot 

Tedee Pro smart lock 

Ben je op zoek naar een hoogwaardige kwaliteit slim deurslot? Maak kennis met de Tedee Pro, een vooraanstaand model uit het assortiment van Tedee. Met de Tedee Pro heb je volledige controle over wie tijdelijke toegang tot je woning krijgt, en je kunt moeiteloos je voordeur openen of sluiten via de handige Tedee-app. Gemaakt van het materiaal aluminium, biedt de Tedee Pro niet alleen kwaliteit, maar ook geavanceerde functies met de snelheid en het gemak waar je naar op zoek bent. Bovendien staat de Tedee Pro bekend als een van de meest stille slimme sloten die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

De Tedee Pro beschikt over de volgende functionaliteiten: 

 • Openen van je deurslot op afstand

 • Inzicht in wie er thuis komt en wie vertrekt

 • Het delen van digitale sleutels met vrienden en familie

 • Automatisch vergrendelen van je deur 

Voordelen van de Tedee Pro 

 • Snel, krachtig en geruisloos.

 • Mogelijkheid om de deur op afstand te openen en te vergrendelen.

 • Uitgebreide functionaliteit en integratiemogelijkheden.

 • Oplaadbare lithium batterij.

Nadelen van de Tedee Pro: 

 • Gemiddelde installatie complexiteit.

 • Voor extra gebruiksgemak en geavanceerde functies wordt de Tedee Bridge aanbevolen.

Nuki Smart Lock 4.0 

De Nuki Smart Lock 4.0 biedt een toegankelijke manier om tegen een aantrekkelijke prijs de toegang tot je huis te moderniseren zonder traditionele sleutels te hoeven gebruiken. Dit slimme deurslot wordt moeiteloos aan de binnenzijde van je deur op de bestaande cilinder bevestigd en kan even eenvoudig worden verwijderd, waardoor het bijzonder geschikt is voor huurwoningen. 

De Nuki Smart Lock 4.0 beschikt over de volgende functionaliteiten 

 • Met de toevoeging van de Nuki Bridge kun je het slot op afstand bedienen

 • Tot wel 200 individuele toegangsrechten beheren

 • Automatisch openen en afsluiten van je deur 

Voordelen van de Nuki Smart Lock 4.0:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

 • Toegankelijk voor beginners

 • Geschikt voor zowel huurwoningen als eigen woningen

 • Eenvoudige installatie zonder deur- of cilinder aanpassingen

Nadelen van de Nuki Smart Lock 4.0:

 • Voor extra gebruiksgemak en geavanceerde functies wordt de Nuki Bridge aanbevolen

 • Het slimme slot heeft een redelijk formaat

Hung Phan Van

Hung is assemblagetechnicus bij Doorax. Hij speelt een cruciale rol in het op maat maken van cilindersloten en het gereedmaken van orders. Hij staat dagelijks in contact met ons uitgebreide productassortiment. Hierdoor blijft hij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van traditionele beveiliging en smart home technologie.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Veelgestelde vragen
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice