Zijn smart locks echt veilig?

Door Hung Phan VanGeschreven: vrijdag 26 januariLaatst gewijzigd: vrijdag 26 januari
Zijn smart locks echt veilig?
Inhoudsopgave

Zijn smart locks echt veilig? Een veelgehoorde vraag die voorafgaand aan de aanschaf van een smart lock wordt gesteld. Wij van Doorax geven je in dit artikel antwoord op deze vraag, maar kunnen je alvast iets verklappen: smart locks onderscheiden zich op het gebied van veiligheid niet van traditionele sloten. Dit houdt in dat de smart lock, mist je er op een juiste manier gebruik van maakt, jouw eigendom op eenzelfde manier beveiligen als een traditioneel slot. Wij vertellen je in dit artikel meer over hoe smart locks werken, welke soorten smart locks er zijn en hoe deze slimme deursloten worden beveiligd tegen misbruik van derden. 

Een smart lock neemt de plaats in van de traditionele fysieke sleutel, waardoor het zoeken naar je sleutels verleden tijd is, vooral wanneer je met volle boodschappentassen voor je deur staat. Bovendien biedt een slim slot de mogelijkheid om toegang te verlenen tot je huis, zelfs als je niet in de buurt bent. Wanneer een slim slot is voorzien van een interne of externe brug (een accessoire dat de verbinding tot stand brengt tussen je mobiele telefoon en het slimme slot), kun je met een mobiele app je deur overal ter wereld openen.

Online is een breed assortiment smart locks te vinden. De smart locks variëren in prijsklasse, installatie complexiteit, functies en connectiviteit. Onderstaand zijn de diverse smart locks onderverdeeld aan de hand van connectiviteit en op welke manier zij verbinding leggen met jouw smartphone of smart lock accessoires. 

Bluetooth-gebaseerde smart locks
Alle slimme deursloten van Doorax werken via Bluetooth-verbindingen. Dit betekent dat je jouw smart lock kunt bedienen met je smartphone binnen het Bluetooth-bereik. Deze Bluetooth-verbinding fungeert ook als back-up in geval van stroomuitval of verlies van internetverbinding, waardoor je altijd toegang hebt tot het slot in vergelijkbare situaties.

Wi-Fi-gebaseerde smart locks
Van alle smart locks in ons assortiment beschikt alleen de Nuki Smart Lock 3.0 Pro over een ingebouwde Wi-Fi-module. Met deze Wi-Fi-verbinding kun je het slimme deurslot overal ter wereld bedienen, toegangsinformatie bijhouden en integreren met andere smart home-diensten. Voor vergelijkbare functies bij andere merken en modellen is het gebruik van een Bridge aan te raden.

Benieuwd naar de voordelen van smart locks? Wij van Doorax hebben ze voor je opgesomd: 

 • Automatisch openen en vergrendelen van je deur 
 • I.c.m. een bridge is het mogelijk om je deur op afstand te openen 
 • Eenmalig, periodiek of permanent toegang verlenen aan vrienden en familie
 • Nooit meer jezelf buitensluiten of je sleutels verliezen 
 • Toegangscontrole: wie, wanneer je woning heeft betreden of verlaten 

Smart locks worden ontworpen en ontwikkeld met het oog op diverse beveiligingsmaatregelen, waarmee de kans op misbruik wordt verkleind. Onderstaand lees je meer over de beveiligingsmaatregelen van de smart locks uit het assortiment van Doorax: 

 • End-to-end versleuteling
  End-to-end versleuteling beschermt de gegevens die worden uitgewisseld tussen het slimme slot, de smart home apparaten en een smartphone. Dit maakt het lastig om deze gegevens te onderscheppen of te manipuleren.
   
 • Automatische vergrendeling
  Sommige smart lock modellen beschikken over een automatische vergrendeling functie, waarmee de deur na een bepaalde tijd automatisch wordt vergrendeld. Hierdoor ben je er zeker van dat de deur altijd op slot is. 
   
 • Firmware-updates 
  Fabrikanten van de smart lock merken Nuki en Tedee werken regelmatig de firmware van de smart lock bij. Op deze manier worden bekende kwetsbaarheden van de smart lock gepatcht. 
   
 • Gebruikers 
  Naast bovengenoemde is het van belang dat de gebruikers van een smart lock zorgvuldig omgaan met het uitwisselen van toegangscodes en het tijdig intrekken van toegangsrechten. Je smartphone is je digitale sleutel, houdt hier rekening mee. 

Encryptie en beveiligingsprotocollen 

De smart locks van merken als Nuki en Tedee dienen te voldoen aan diverse encryptie en beveiligingsprotocollen. Door middel van deze encryptie is het enkel mogelijk om het slot te openen, wanneer je toegang hebt tot een digitale sleutel. Zowel de smart locks van Nuki en Tedee beschikken over deze encryptie, ook wel end-to-end versleuteling met challenge-response genoemd. Dit type beveiliging is vergelijkbaar met die van internetbankieren. 

Als gebruiker van een smart lock, zijn er zelf enkele acties die je kunt ondernemen of waar je rekening mee dient te houden wanneer je je smart lock veiliger wil maken. Wij van Doorax hebben de tips om je smart lock veiliger te maken hieronder voor je op een rijtje gezet:

Kies voor een goed merk 

Voorafgaand aan de aanschaf van een smart lock is het van belang dat je onderzoek verricht naar het merk smart lock dat je wil kopen. Merken als Nuki en Tedee, zijn bekende en betrouwbare smart lock merken. Deze merken voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen, kwaliteitseisen en beschikken over de benodigde veiligheidssoftware. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat het monteren en installeren van deze smart locks geen onnodige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt en dat de kans op een inbraak door het plaatsen van de smart lock niet vergroot wordt. 

Update regelmatig de firmware 

Zoals eerder benoemd stellen fabrikanten regelmatig nieuwe firmware-updates beschikbaar om de smart lock te voorzien van de nieuwste beveiligingstechnologieën. Het is voor het waarborgen van de veiligheid van de smart lock, van groot belang dat jij als gebruiker deze updates regelmatig uitvoert. In sommige gevallen is het mogelijk om de smart lock app toestemming te geven om dergelijke firmware-updates automatisch uit te voeren. 

Gebruik sterke wachtwoorden en toegangscodes 

Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden en pincodes als ‘Welkom123’ en ‘12345’. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens voor het creëren van een sterk en goed beveiligd wachtwoord. 

Extra beveiligingsmaatregelen 

Naast dat het slimme deurslot geen extra veiligheidsrisico's met zich meebrengt en de kans op een inbraak hetzelfde is als bij het gebruik van traditionele sloten, zijn er extra beveiligingsmaatregelen die je als gebruiker kunt treffen. Deze extra beveiligingsmaatregelen dragen bij aan een optimale beveiliging en verkleinen de kans op een inbraak in jouw woning of bedrijfspand.

 • Beveilig je smartphone 
  Beveilig je smartphone met een sterke toegangscode en schakel automatische vergrendeling in om te voorkomen dat iemand ongewenst toegang krijgt tot de smart lock app. 
   
 • Optimale beveiliging van de deur en het cilinderslot 
  Wees er zeker van dat de deur en het cilinderslot optimaal beveiligd zijn tegen inbraak. Een sterke toegangsdeur en een cilinderslot met SKG-keurmerk verkleinen de kans op een inbraak. 

Smart locks bieden een eigentijdse en handige manier om je huis te beveiligen, zonder wezenlijk af te wijken van de veiligheidsstandaarden die we gewend zijn van traditionele sloten. Ze voorkomen het gedoe van fysieke sleutels en bieden extra voordelen zoals afstandsbediening en toegangscontrole. De veiligheid van smart locks wordt versterkt door verschillende beveiligingsmaatregelen, waaronder end-to-end versleuteling, automatische vergrendeling en regelmatige firmware-updates.
Om je smart lock nog veiliger te maken, kun je als gebruiker extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en pincodes, zorgvuldig omgaan met het delen van toegangsrechten en het regelmatig bijwerken van de firmware. Het is ook essentieel om te kiezen voor gerenommeerde merken zoals Nuki en Tedee, die voldoen aan veiligheidsnormen en betrouwbare beveiligingssoftware bieden.

Bovendien is het van belang om je smartphone te beveiligen met een sterke toegangscode en ervoor te zorgen dat de deur en het cilinderslot van je woning goed beveiligd zijn tegen inbraak. Door deze maatregelen te nemen, kun je genieten van de voordelen van smart locks en tegelijkertijd je woning optimaal beveiligen tegen ongewenste indringers.

Hung Phan Van

Hung is assemblagetechnicus bij Doorax. Hij speelt een cruciale rol in het op maat maken van cilindersloten en het gereedmaken van orders. Hij staat dagelijks in contact met ons uitgebreide productassortiment. Hierdoor blijft hij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van traditionele beveiliging en smart home technologie.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Veelgestelde vragen
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice