Wat is een staartcilinder?

Wat is een staartcilinder?
Door Kevin StiftGeschreven: vrijdag 9 februariLaatst gewijzigd: maandag 26 februari

Een staartcilinder wordt gebruikt in combinatie met een oplegslot. De staartcilinder is het sleutelbediende aandrijfmechanisme voor een oplegslot. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een oplegslot met staartcilinder, hoe monteer je een staartcilinder en hoe onderhoud je het? Onze experts vertellen je er graag meer over. 
 

Een staartcilinder is het sleutelbediende aandrijfmechanisme voor een oplegslot. Een staartcilinder bestaat uit een cilinder en een cilinder tong. De cilinder is het onderdeel waarin de sleutel wordt gestoken om de deur te openen en te sluiten. De cilinder tong is het langwerpige, ijzeren onderdeel dat aan de cilinder bevestigd wordt en in het staartgat in het oplegslot valt. De cilinder tong maakt het mogelijk om het oplegslot te bedienen. 
 

Het monteren van een staartcilinder is gemakkelijk, maar vergt tegelijkertijd enige precisie. 

Stap 1.  Staartcilinder positioneren 

Plaats de nieuwe staartcilinder op dezelfde plek als de oude cilinder. Heeft er een cilinder in het slot gezeten? Dan is er vaak een markering zichtbaar. Is er geen afdruk zichtbaar? Zorg er dan voor dat de cilinder overeenkomt met de doornmaat van het oplegslot. 

Stap 2. Montageplaat aftekenen 

Teken de montageplaat af en verlaag de montageplaat 2 tot 3 mm. Dit zal voorkomen dat de montageplaat uitsteekt en het tegen de binnenplaat van het oplegslot drukt, waardoor mogelijke problemen of belemmeringen tijdens de montage worden vermeden. 

Stap 3. Cilinderstaart afslijpen 

De lengte van de staart moet exact passen bij de diepte van het staartgat in het oplegslot. Het is van belang om hier rekening mee te houden. Als de staart te lang is, zal deze druk uitoefenen op het binnenwerk van het oplegslot, wat het draaien van de sleutel bemoeilijkt. Als de staart te kort is, kan deze uit het staartgat schieten, wat resulteert in onmogelijkheid om het slot te bedienen.

Een staartcilinder onderhouden is raadzaam wanneer je de levensduur van het oplegslot en de staartcilinder wil verlengen. Onderhoud de staartcilinder één keer per jaar door de cilinder te smeren met M&C cilinderslot spray. Spuit hierbij de slotspray in beide sleutelgaten en beweeg de sleutel vervolgens heen en terug in de cilinder. Draai de cilinder nu enkele keren rond. 

Ervaar je moeilijkheden met de staartcilinder en is het probleem na het demonteren van het oplegslot niet verholpen? Onderstaande situaties met bijbehorende oorzaak en oplossingen kunnen voor jou van toepassing zijn. 


Situatie 1. De sleutel gaat moeizaam in het slot 

Wanneer de sleutel moeizaam in het slot gaat, kan de staartcilinder uitgedroogd zijn. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen door slotspray in het sleutelgat te spuiten en de sleutel heen en weer in het slot te steken. 

Situatie 2. Ik kan de sleutel niet meer draaien 

Wanneer je de sleutel niet meer rond kunt draaien, is het cilinderslot geblokkeerd. Spuit wat slotspray in het sleutelgat en geef enkele tikjes op de achterzijde van de sleutel. Is het probleem na het volgen van bovenstaande niet verholpen? Stuur dan een video van het probleem naar info@doorax.nl. 

Situatie 3. De sleutel draait door

Wanneer de sleutel door draait, kan de cilinderstaart uit het oplegslot zijn geschoten of afgebroken zijn. Vervang de cilinderstaart om het oplegslot weer te kunnen bedienen. 

Situatie 4. De cilinder lijkt los te zitten 

Wanneer de cilinder los in het oplegslot lijkt te zitten, dienen de montage schroeven stevig aangedraaid te worden. Om verdere problemen te voorkomen is het van belang dat de montageschroeven kort na constatering worden aangedraaid. 

Er zijn diverse staartcilinders op de markt. Wij van Doorax raden je aan om een staartcilinder aan te schaffen die beschikt over het SKG keurmerk. Dit keurmerk staat voor de inbraakwerendheid van de cilinder. Onze M&C staartcilinders beschikken allen over een SKG** of SKG*** keurmerk waarmee je inbrekers minimaal 3 tot 5 minuten buiten de deur houdt. 

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Veelgestelde vragen
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 08:30 tot 17:00.
Kevin klantenservice