Cilinderslot smeren

Door Kevin StiftGeschreven: donderdag 26 oktoberLaatst gewijzigd: donderdag 26 oktober
Cilinderslot smeren
Inhoudsopgave

Het is belangrijk om het cilinderslot te onderhouden. De binnenkant van de cilinder bestaat uit allemaal kleine onderdeeltjes. Door de sleutel in het slot te steken of om te draaien bewegen deze onderdeeltjes. Op het moment dat viezigheid met de sleutel meekomt het sleutelgat in, gaat de cilinder steeds stroever werken.

Door zo nu en dan het cilinderslot te smeren wordt er een beschermlaag aangebracht over het metaal en de kleine onderdeeltjes. Slijtage en corrosie wordt zo voorkomen en het zorgt ervoor dat alles soepel blijft werken.

Bij de slotspray wordt een klein buisje geleverd. Plaats deze op het tuutje van de dop. Stop dit buisje vervolgens in het slot en spray het goed in. Doe dit aan beide kanten van de deur. Aan de kopse kant van de deur bevindt zich de dagschoot, het gedeelte waarmee de deur in het slot valt. Spuit hier ook wat slotspray in.

Wil je het helemaal goed doen? Haal dan de cilinder even uit de deur. Door de cilinder verticaal te houden en vervolgens het cilinderslot te smeren, loopt al het vuil aan de onderkant van de cilinder eruit. Zo weet je zeker dat het cilinderslot lang mee gaat.

Voor het smeren van een cilinderslot moet een speciale slotspray worden gebruikt. Let er bij het kopen van een slotspray op dat er in het smeermiddel geen kruipolie of bijvoorbeeld grafiet wordt gebruikt. Tijdelijk zal het cilinderslot goed werken maar na verloop van tijd trekt deze olie juist extra viezigheid aan. Deze viezigheid blijft plakken waardoor het cilinderslot alleen maar slechter zal werken.

Het ene cilinderslot is wat gevoeliger voor viezigheid dan een ander slot, maar het kan nooit kwaad om het slot zo nu en dan in te smeren en een onderhoudsbeurt te geven. Het beste is om een cilinderslot periodiek te smeren en minimaal twee keer per jaar het smeermiddel uit de kast te halen.

Gebruik geen WD40 of andere kruipolie smeermiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat het cilinderslot tijdelijk goed werkt, maar zal naar verloop van tijd voor meer problemen zorgen. Smeermiddelen met kruipolie en grafiet trekken vuil en viezigheid aan. 

Alle cilindersloten van Doorax zijn stuk voor stuk kwalitatief goede cilindersloten. Door de sterke materialen die worden gebruikt slijten ze minimaal. Het smeren van onze cilindersloten is daarom niet periodiek nodig, maar eens in de zoveel tijd smeren kan nooit kwaad. Uiteindelijk wordt de levensduur van het slot er alleen maar mee verlengd.

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice