Cilinderslot bevroren

Door Kevin StiftGeschreven: donderdag 9 novemberLaatst gewijzigd: donderdag 9 november
Cilinderslot bevroren
Inhoudsopgave
Tijdens koude winterperiodes is het mogelijk dat een cilinderslot bevroren raakt. Erg vervelend, want je komt zo het huis niet gemakkelijk in en uit. Wat kan je doen tegen een bevroren cilinderslot? 
Een van de manieren om een bevroren cilinderslot te verhelpen is door een föhn in warme stand op het slot te richten. Door warme lucht op het slot te blazen zal het ijs langzaam smelten. Er komt geen gesmolten water vrij omdat de warme lucht het water direct laat verdampen. Is het cilinderslot niet meer bevroren en werkt het slot weer zoals voorheen? Smeer het cilinderslot direct in met smeermiddel zoals slotspray. Deze spray geeft een beschermend laagje aan het metaal en zorgt ervoor dat het slot niet kan slijten. 
Gaat het een aantal dagen erg vriezen en wil je voorkomen dat je cilinderslot bevroren raakt? Strooi de avond voordat het gaat vriezen wat grafietpoeder in het slot. Door vervolgens met de sleutel in het slot te gaan verspreid je de poeder. Zo voorkom je bevroren cilindersloten. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Grafietpoeder neemt namelijk na verloop van tijd vuil op. Vuil blijft aan het poeder kleven en zorgt ervoor dat het slot juist gaat slijten en niet meer goed werkt. Zodra de vriesperiode over is, is het dus goed om de cilinder uit het slot te halen en het cilinderslot te reinigen met wasbenzine. Droog de cilinder vervolgens goed af met een katoenen doek en plaats de cilinder terug in de deur. Om te voorkomen dat de cilinder gaat slijten is het goed om het cilinderslot te smeren. Doe dit met smeermiddel geschikt voor sloten, zoals een slotspray. 
Het klinkt misschien logisch om warm water te gebruiken om het bevroren cilinderslot te laten ontdooien. Dit zal in het begin ook zeker helpen, maar wanneer het vriest zal het water opnieuw gaan bevriezen. Dit is dus slechts een tijdelijke oplossing en uiteindelijk schiet je er niks mee op. Het smeren van het cilinderslot is goed, maar let er wel op dat er geen kruipolie of bijvoorbeeld grafiet wordt gebruikt. Na verloop van tijd zal deze olie ervoor zorgen dat het slot helemaal niet meer werkt. Dit is dus slechts een tijdelijke oplossing. Kijk ook altijd op de verpakking van het smeermiddel of er iets is vermeld over sloten. Zo niet, dan is het niet verstandig om het als smeermiddel voor het cilinderslot te gebruiken.
Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice