Cilinderslot zit vast

Door Kevin StiftGeschreven: dinsdag 24 oktoberLaatst gewijzigd: dinsdag 24 oktober
Cilinderslot zit vast
Inhoudsopgave

Help, het cilinderslot zit vast! Wat nu? Erg vervelend wanneer je het huis in probeert te komen, de sleutel in het slot steekt en er vervolgens geen beweging in te krijgen is. Een cilinderslot dat blokkeert is niet altijd ook echt kapot. Probeer eerst het cilinderslot te smeren voordat je het hele slot gaat vervangen.

Wanneer het cilinderslot vast zit kan het smeren van het slot al de oplossing zijn. Voordat je het hele slot gaat vervangen is het dus slim om met een speciale slotspray het slot in te smeren. Aan de bus slotspray zit een dun buisje, een soort rietje. Stop dit buisje in het slot zelf en spray het goed in. Doe dit aan de binnen- en buitenkant. Spray ook in de dagschoot, het gedeelte waarmee de deur in het kozijn valt. Zit het cilinderslot nog steeds vast en is het probleem niet verholpen? Controleer voor de zekerheid nog even goed of er niets is dat de deur blokkeert. Als dit niet het geval is zal het cilinder vervangen moeten worden.

Wanneer het cilinderslot na het smeren nog steeds blokkeert, is het tijd om de cilinder te vervangen. Op de kopse kant van de deur zit een schroef ter hoogte van de cilinder. Haal deze schroef eruit en stop vervolgens de sleutel in de deur. Draai de sleutel een beetje heen en weer en haal de cilinder eruit. Meet nu eerst de cilinder op. Leg de cilinder plat op tafel en meet (in millimeters) vanaf het midden van het schroefgat naar links. En daarna vanaf het midden van het schroefgat naar rechts. Nu kan de nieuwe cilinder worden besteld. Zodra de nieuwe cilinder binnen is kan deze eenvoudig worden vervangen. Zorg ervoor dat de meenemer niet uitsteekt en plaats de cilinder in het gat. Wanneer je de sleutel kan omdraaien en de deur vervolgens op slot zit, weet je dat de cilinder op de juiste plek zit. Draai de schroef weer vast en je hebt het cilinderslot vervangen.

Om te voorkomen dat het nieuwe cilinderslot weer vast komt te zitten is het slim om het slot goed te onderhouden. Spuit hiervoor zo nu en dan wat olie in het sleutelgat. Deze spray brengt een beschermlaag aan over het metaal waardoor je slijtage of corrosie kan voorkomen.

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice