Wat is een oplegslot?

Door Kevin StiftGeschreven: vrijdag 16 februariLaatst gewijzigd: vrijdag 16 februari
Wat is een oplegslot?
Inhoudsopgave

Een oplegslot is een slot dat nog veel wordt gezien bij karakteristieke woningen. Een oplegslot herken je aan de kast van het slot, dat zichtbaar op de deur is gemonteerd. De kast van het oplegslot vind je aan de binnenzijde van de voordeur of wordt gebruikt als slot bij het openen en sluiten van een tuinpoort. 

Een oplegslot bestaat uit verschillende onderdelen. De kast van het oplegslot wordt aan de binnenzijde van de deur gemonteerd. Aan de binnenzijde van de deur bevindt zich ook de trekker, waarmee het dagschoot eenvoudig kan worden geopend. Aan de andere zijde van de deur plaats je de staartcilinder door middel van de montageplaat. De staartcilinder wordt door de deur heen geplaatst en dien je vast te klikken in de kast van het oplegslot. Door de sleutel in het sleutelgat te steken, open je op deze manier de nachtschoot van het slot. 

Een oplegslot is een iets minder veilige manier om jouw woning of bedrijfspand te beschermen dan het insteekslot met europrofielcilinder. De reden hiervan is, is dat het oplegslot de deur op een plek beveiligd, terwijl het insteekslot in de meeste gevallen de deur op drie punten beveiligd. Wanneer je je huidige oplegslot wil vervangen, raden we je aan om te kiezen voor een oplegslot met SKG** Keurmerk.

Een van de bekendste voordelen van het oplegslot is het gebruiksgemak van het slot. Vanuit de binnenzijde open je de deur eenvoudig door middel van de trekker. Daarnaast valt de deur automatisch in het slot op het moment dat je de woning verlaat. Onze experts raden je aan om bij het verlaten van de woning of gedurende de nacht het oplegslot altijd op slot te draaien door middel van de sleutel. Naast het dagschoot sluit je hiermee ook de nachtschoot af. 

Tijdens de aanschaf van een oplegslot zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden. Wij van Doorax hebben deze punten voor je op een rij gezet, zodat het bestellen van een nieuw oplegslot een eenvoudige klus wordt. 

Oplegslot met SKG-keurmerk 

Bij de aanschaf van een oplegslot raden onze experts je aan om te kiezen voor een oplegslot met SKG-keurmerk. Dit keurmerk staat voor de inbraakwerendheid van het oplegslot, waarbij 3 sterren de hoogst haalbare kwalificatie is. 

Draairichting deur

Houdt bij de aanschaf van een oplegslot rekening met de draairichting van de deur.
Als je bij een dichte deur het scharnier ziet zitten dan draait de deur altijd naar je toe. Zit het scharnier rechts? Dan is het een linksdraaiende deur. Zitten de scharnieren links? Dan spreken we over een rechtsdraaiende deur.

Doornmaat 

De doornmaat van een oplegslot staat voor de afstand van de voorplaat (het gedeelte dat zichtbaar is aan de kopse kant van de deur) van het slot tot aan het hart van de cilinder. Oplegsloten hebben doorgaans een doornmaat van 50 of 60 mm, toch is het belangrijk om de doornmaat altijd op te meten voordat je een oplegslot besteld. In sommige gevallen kan de doornmaat afwijken. 

In het online assortiment vind je twee merken oplegsloten waaronder M&C en Nemef. 

M&C Oplegslot

Het M&C oplegslot met draaiknop is een uniek exemplaar. Dit specifieke oplegslot, voorzien van het SKG2 keurmerk en in overeenstemming met de normen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen, onderscheidt zich door unieke functionaliteiten die andere oplegsloten niet bezitten. Het biedt extra veiligheid, meer gebruiksgemak en kan naadloos een bestaand slot vervangen.

Nemef oplegslot

Het Nemef veiligheidsoplegslot 4154/02, met een doornmaat van 50 mm, is SKG**® gecertificeerd en voldoet aan de eisen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit oplegslot is geschikt voor vrijwel elke voordeur met een reeds gemonteerd oplegslot. Zolang de dikte van jouw voordeur tussen de 38 en 42 mm ligt, past dit Nemef oplegslot doorgaans moeiteloos. 

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Veelgestelde vragen
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice