Het is erg druk bij de bezorgdiensten. Daardoor kunnen bestellingen langer onderweg zijn dan je van ons gewend bent. Via track & trace vind je de laatste informatie.
Klantenservice

Cilinderslot schoonmaken

Heb je het idee dat het cilinderslot vies is en dat er vuil in terecht is gekomen? Of zit het cilinderslot vast? Dan kan het cilinderslot schoonmaken een goede oplossing zijn. Hoe je een cilinderslot schoonmaakt en goed onderhoudt lees je op deze pagina.

Waarom het cilinderslot reinigen?

Het reinigen van een cilinderslot zorgt ervoor dat het slot soepel blijft werken. Wanneer er vuil en viezigheid in terecht is gekomen kan het slot langzamerhand steeds stroever worden. Vuil komt bijvoorbeeld mee met de sleutel die je in het slot steekt of in het geval van een buitendeur door weer en wind (opwaaiend zand). Door het vuil gaat het slot slijten en wordt het steeds lastiger om de sleutel om te draaien.

Het cilinderslot schoonmaken helpt je om al het vuil te verwijderen. Vervolgens is het slim om het cilinderslot te smeren met smeermiddel zoals slotspray. Deze spray brengt een beschermende laag aan op het metaal en voorkomt zo corrosie en slijtage.

Stappenplan cilinderslot schoonmaken

Een cilinderslot schoonmaken. Hoe doen we dat? Om het cilinderslot te reinigen zal de cilinder eerst uit de deur gehaald moeten worden. De cilinder is het gedeelte in de deur waar de sleutel in gaat. De behuizing om de cilinder, die vast is gemaakt aan de deur, noemen we in combinatie met de cilinder het cilinderslot.

Voor het schoonmaken van het cilinderslot hoef je dus alleen de cilinder eruit te halen. Aan de kopse kant van de deur zit in het midden een schroef. Haal deze schroef eruit. Vervolgens steek je de sleutel in het slot en beweeg je een beetje naar links en rechts. De cilinder komt zo los en kan je in zijn geheel uit de deur halen.

Lukt het niet? Bekijk hier een video tutorial voor het vervangen van een cilinderslot. Reinig vervolgens het cilinderslot (de cilinder) in een bak met wasbenzine en droog het slot daarna goed af met een katoenen doek.

Cilinderslot onderhouden

Nadat het cilinderslot is schoongemaakt is het van belang dat het slot goed wordt onderhouden. Smeer het slot twee keer per jaar in met slotspray. Uitgebreid schoonmaken is hierdoor niet meer nodig.

Nu zijn de cilindersloten van Doorax van zeer goede kwaliteit, waardoor onderhouden bijna niet nodig is. Het smeren van een cilinderslot kan overigens nooit kwaad. Het zorgt alleen maar voor een langere levensduur, mits het juiste smeermiddel wordt gebruikt. Kijk daarom altijd op de verpakking van de slotspray of er ook iets over sloten vermeld is. Daarnaast is het van belang dat er geen kruipolie of bijvoorbeeld grafiet wordt gebruikt. Dit trekt juist viezigheid aan en hierdoor zal het slot na verloop van tijd helemaal niet meer werken.

Vraag offerte aan