Hoe werkt een cilinderslot?

Door Kevin StiftGeschreven: maandag 30 oktoberLaatst gewijzigd: maandag 30 oktober
Hoe werkt een cilinderslot?
Inhoudsopgave

Een cilinderslot is het meest voorkomende slot dat wordt gebruikt voor het beveiligen van woningen en bedrijfspanden. De cilindersloten zijn over het algemeen erg veilig en bieden voldoende weerstand bij een inbraak. Maar hoe werkt een cilinderslot eigenlijk? Wanneer we het hebben over het cilinderslot, hebben we het in veel gevallen eigenlijk over de cilinder. De cilinder is het gedeelte in het slot waar de sleutel in wordt gedraaid. Dit is het belangrijkste onderdeel van het cilinderslot.

Hoe werkt een cilinderslot? Om uit te leggen hoe een cilinderslot werkt is het goed om te kijken naar de opbouw van het slot. Uit welke onderdelen bestaat een cilinderslot en hoe zorgen deze onderdelen ervoor dat de deur open gaat of op slot wordt gedraaid?

Het cilinderslot is eigenlijk de benaming voor de cilinder en de behuizing eromheen. De behuizing is vastgeschroefd aan de deur en de cilinder zit in het cilinderslot. In de cilinder zit het sleutelgat en hierin is het mogelijk om de sleutel om te draaien.

Aan een sleutel zitten allemaal kartels. De kartels vormen samen een profiel dat in de sleutel is gekerfd. Deze kartels zorgen ervoor dat de pinnetjes in de cilinder allemaal exact de juiste afstand verschuiven. Staan de pinnetjes precies op de juiste plek? Dan kan de sleutel worden omgedraaid en schuift de dag- of nachtschoot uit de deur. Is de sleutel precies hetzelfde maar is één kartel anders, dan zal dat ene pinnetje niet goed staan en kan de sleutel dus niet worden omgedraaid.

Wanneer het cilinderslot niet goed meer werkt en de sleutel niet kan worden omgedraaid, hoeft in de meeste gevallen niet het hele slot vervangen te worden. Het is namelijk mogelijk om alleen de cilinder te vervangen. Dit scheelt in kosten en bespaart je tijd met het vervangen van het slot.

Het vervangen van een cilinder is helemaal niet moeilijk. Hiervoor hoeft geen slotenmaker worden ingeschakeld. Met ons stappenplan ‘cilinderslot vervangen’ kun je dit eenvoudig zelf doen in slechts een minuut.

Inmiddels weet je hoe een cilinderslot werkt. Ben je ook op zoek naar een nieuw cilinderslot? De cilindersloten van Doorax zijn allemaal SKG2 of SKG3 gecertificeerd en voldoen daarmee aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Alleen de beste cilindersloten vind je in ons assortiment.

Voor een veilig cilinderslot ga je naar Doorax.nl!

Kevin Stift

Kevin is medewerker binnendienst bij Doorax. Hij staat dagelijks in contact met onze producten en blijft hierdoor als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast ondersteund en adviseert Kevin onze klanten telefonisch en per chat bij het vinden van het juiste product.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice