Inbraakpreventie tips

Door Janine AalbertsGeschreven: maandag 20 novemberLaatst gewijzigd: maandag 20 november
Inbraakpreventie tips
Inhoudsopgave

Hoe voorkomt je een inbraak? Vaak door een aantal simpele maatregelen die je zelf kunt nemen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) omvat die maatregelen die je kunt nemen om jouw woning, maar ook flatgebouw en wijk veiliger te maken. Hieronder vindt je tips om jouw woning en woonomgeving veiliger te krijgen.

Het sluiten van je ramen en deuren is een eenvoudige, maar zeer effectieve manier om je huis te beschermen tegen inbraak. Naast het voorkomen van een inbraak, laat het ook zien dat je je bewust bent van de veiligheid van je huis. Verlaat je je woning? Controleer dan altijd of alle ramen en deuren gesloten zijn. Een simpele gewoonte dat een groot verschil kan maken. 

Opnieuw een kleine handeling met grote gevolgen: draai deuren altijd op slot. Door je deur te vergrendelen wanneer je thuis bent of even weggaat, houdt je ongewenste indringers buiten de deur. 

Door buitenverlichting te plaatsen als een schermschakelaar of bewegingssensor schrik je inbrekers eenvoudig af. Buitenverlichting dient als een afschrikmiddel en zorgt ervoor dat inbrekers lastig ongezien blijven rondom je woning of bedrijfspand. Plaats buitenverlichting rondom alle ingangen, zoals: de voordeur, de achterdeur en ramen via waar een indringer toegang tot je woning kan krijgen. 

Vermijd het zichtbaar tonen van waardevolle spullen als elektronica, sieraden, tassen en geld van buitenaf. Inbrekers kijken gemakkelijk via een raam naar binnen en deze kostbare spullen maken je woning een aantrekkelijk doelwit. 

Laat geen sleutels aan de binnenkant van het slot zitten. Inbrekers krijgen op deze manier gemakkelijk toegang tot je woning. 

Laat geen reservesleutels achter onder bekende plekken als de deurmat, bloempotten of andere voor de hand liggende plaatsen. Inbrekers zijn bekend met deze plekken en krijgen op deze manier eenvoudig en zonder inbraaksporen toegang tot je woning. Bewaar sleutels op een veilige plek.

Een adreslabel aan je sleutelbos hangen lijkt handig voor het geval je ze kwijtraakt, maar kan een uitnodiging zijn voor indringers om gemakkelijk toegang te krijgen tot je woning. Hang om deze reden geen adreslabel aan je sleutelbos. 

Hoewel privacy voor vele mensen belangrijk is, kan het verbergen van ramen en deuren achter hoge schuttingen, bomen of struiken inbrekers aanmoedigen om jouw woning als doelwit te kiezen. Houdt de omgeving van je huis open en goed verlicht door bijvoorbeeld bewegingssensoren te plaatsen. 

Door je eigendommen te markeren of graveren, maak je het voor inbrekers lastig om jouw spullen te verkopen of door te verkopen. Daarnaast wordt door het markeren van je eigendommen de kans groter dat je spullen worden teruggevonden en teruggegevens wanneer deze worden gestolen. 

Een briefje met daarop de mededeling 'ben even weg' kan inbrekers aanmoedigen om toegang te krijgen tot je woning. Het geeft inbrekers de zekerheid dat het huis onbewoond is. Zorg ervoor dat wanneer je je huis verlaat, je de indruk wekt dat er nog steeds iemand thuis is. 

Door 's avonds licht te laten branden, wek je de indruk dat er personen in huis zijn. Hierdoor schrik je inbrekers af en ontmoedig je hen om een poging tot inbraak te doen. Door timers te gebruiken op lampen in verschillende kamers lijkt het alsof er daadwerkelijk mensen thuis zijn. 

Houdt directe buren op de hoogte van een vakantie of een uitstapje. Op deze manier letten jullie op elkaars woning bij afwezigheid in de gaten en worden verdachte situaties sneller opgemerkt. Je vergroot hiermee tevens de veiligheid van de gehele buurt. 

Door je aan te sluiten bij een on- of offline buurtpreventiegroep wordt de veiligheid in de buurt verbeterd. Buurtbewoners kunnen verdachte situaties met elkaar delen en daarnaast inbraakpreventie tips uitwisselen. Een buurtpreventiegroep verhoogt de veiligheid van je buurt. 

Bij twijfel, bel altijd 112. Het is verstandiger om een verdachte situatie te melden en geen risico's te nemen. Ga niet zelf op pad, maar schakel de hulp van een hulpdienst in. 

Janine Aalberts

Janine is online marketeer binnen Doorax en houdt zich dagelijks bezig met het vergroten van de online en offline zichtbaarheid door digitale marketingstrategieën toe te passen, zoals het creëren van content op social media en het schrijven van informatieve blog-en nieuwsartikelen.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice