Wat is PC maat deurbeslag?

Door Janine AalbertsGeschreven: vrijdag 19 januariLaatst gewijzigd: donderdag 7 maart
Wat is PC maat deurbeslag?
Inhoudsopgave

De PC maat bij deurbeslag geeft de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder weer. Met de PC maat wordt ook wel de slotafstand bedoeld. Het op een juiste manier opmeten van de PC maat is van groot belang voor een goed passend en beveiligd deurbeslag. Onze experts vertellen je in dit artikel meer over de PC maat van deurbeslag en hoe je dit opmeet. 

Voor het opmaten van een PC maat, volg je onderstaande stappen. 

Stap 1. Afstand krukgat en profielcilinder opmeten 

Meet de afstand vanaf het midden van de deurklink tot aan het sleutelgat. 

Stap 2. Deurdikte opmeten 

Meet nu de dikte van de deur op. Het is van belang dat het type deurbeslag geschikt is voor de dikte van jouw deur. 

Stap 3. 

Meet nu de afstand tussen de bevestigingsbouten op. Deze vind je bovenaan het deurbeslag, onder de klink en aan de onderzijde van het deurbeslag. 

De meest voorkomende PC maten zijn: PC 55, PC 72 en PC 92. Deurbeslag in PC maat 55 komt veelal voor bij woningbouw sloten, waarbij het zowel om een binnen- als een buitendeur kan gaan. PC 72 komt vooral veel voor bij badkamer, wc en binnendeuren. Zwaardere sloten en veiligheidsloten beschikken meestal over de PC maten 72 en 92. 

Naast verschillende PC maten deurbeslag, verschilt deurbeslag ook op het gebied van beveiligingsniveau en kleur van elkaar. In het assortiment van Doorax vind je diverse soorten deurbeslag, wij vertellen je graag meer over de overeenkomsten en verschillen. 

Kerntrekbeslag 

Kerntrekbeslag is deurbeslag dat jouw cilinder beschermt tegen de meest populaire inbraakmethode van dit moment, namelijk: kerntrekken. Met antikerntrek deurbeslag is het voor een inbreker niet mogelijk om de cilinder uit het slot te trekken. Een speciaal plaatje op het deurbeslag beschermt de cilinder hiertegen. Het M&C kerntrekbeslag uit het assortiment van Doorax, beschikt naast kerntrekbeveiliging ook over het SKG*** keurmerk. Bekijk het M&C anti-kerntrekbeslag hier. 

Veiligheidsbeslag 

Veiligheidsbeslag is een type deurbeslag dat jouw cilinder beschermt tegen inbraak, het  vuil en stof in de cilinder minimaliseert en hiermee de levensduur van de cilinder verlengt. Veiligheidsbeslag uit het assortiment van Doorax beschikt over het SKG*** keurmerk, wat het inbrekers extra lastig maakt om toegang te krijgen tot jouw woning. Het standaard veiligheidsbeslag beschikt niet over het speciale plaatje, dat jouw cilinder beschermt tegen kerntrekken. 

Knop/kruk deurbeslag

Knop/kruk deurbeslag is het type deurbeslag dat zeer geschikt is voor plaatsing op de voordeur. Aan de buitenzijde van de deur beschikt het deurbeslag over een knop, waardoor het niet mogelijk is om de deur te openen zonder sleutel. Aan de binnenzijde van het deurbeslag, dat zich dus binnen in de woning bevindt, beschikt het deurbeslag over een deurklink. 

Kruk/kruk deurbeslag 

Kruk/kruk deurbeslag beschikt aan beide kanten over een deurklink, wat het mogelijk maakt om de deur zowel via de binnen- als de buitenzijde te openen zonder sleutel. Dit maakt dit type deurbeslag zeer geschikt voor plaatsing op achter- en zijdeuren.

Wil je jouw huidige deurbeslag vervangen en kies je voor een afgerond model deurbeslag? Houd er dan rekening mee dat er wellicht rondom een vierkant deurbeslag is geverfd. Plaats je een afgerond type deurbeslag op je deur? Dan kan er kleurverschil zichtbaar zijn op de deur. 

Janine Aalberts

Janine is online marketeer binnen Doorax en houdt zich dagelijks bezig met het vergroten van de online en offline zichtbaarheid door digitale marketingstrategieën toe te passen, zoals het creëren van content op social media en het schrijven van informatieve blog-en nieuwsartikelen. Hierdoor blijft zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom onze producten en heeft zij zich gespecialiseerd in de productcategorie deurbeslag.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 09:00 tot 17:00.
Kevin klantenservice