Minder woninginbraken in 2023

Minder woninginbraken in 2023
Door Janine AalbertsGeschreven: vrijdag 9 februariLaatst gewijzigd: vrijdag 9 februari

Goed nieuws! Het aantal inbraken was in 2023 gemiddeld 62 keer per dag, ten opzichte van 67 keer per dag in 2022. Het aantal inbraken vorig jaar, is het laagst gemeten aantal in 12 jaar tijd. De inspanningen van het PolitieKeurmerk Veilig Wonen en het feit dat consumenten betere maatregelen nemen, werpen in 2023 zijn vruchten af. Wel zijn er voor consumenten nog enkele onderdelen waar zij rekening mee kunnen houden in 2024. Onze experts op het gebied van veiligheid vertellen je hier graag meer over. 
 

Nieuwbouwwoningen blijken na oplevering soms niet te beschikken over gecertificeerd hang-en sluitwerk. Door het woningtekort moeten er tot 2030 nog zo’n 981.000 woningen bijgebouwd worden volgens de Primos-prognose 2023 van ABF Research (rijksoverheid.nl). Wanneer inbrekers zich bewust worden van deze kansen, is het mogelijk dat het aantal inbraken in nieuwbouwwoningen zal stijgen, aldus Marcelino Levering in Industriebouw (industriebouw-online.nl). Om een inbraak in je nieuwbouwwoning te voorkomen, raden wij je aan om in de bouwfase jezelf te gaan oriënteren op gecertificeerd hang-en sluitwerk. 

Wil je een inbraak voorkomen in je woning of bedrijfspand? Wij van Doorax hebben de meest populaire inbraakmethodes en hoe je deze kunt voorkomen voor je op een rijtje gezet. 
 

De inbreker probeert met een breekijzer of schroevendraaier een raam of deur open te breken. 


Cilinderslot openbreken voorkomen 

Plaats gecertificeerd hang-en sluitwerk in stevige kozijnen. Laat nooit een raam openstaan wanneer je het huis verlaat, ook al is dit maar voor even. 
 

De cilinder wordt uit het slot getrokken. De inbreker draait een schroef in de cilinder en zet hier mechanisch druk op.


Cilindertrekken of kerntrekken voorkomen

Plaats een cilinderslot met SKG*** keurmerk. Deze cilindersloten beschikken in de meeste gevallen ook over kerntrekbeveiliging, waardoor het voor een inbreker vrijwel onmogelijk wordt om de cilinder te trekken. 

De inbreker boort een gat onder het slot. Door middel van een hulpstuk wordt de sleutel omgedraaid, wanneer deze zich aan de binnenzijde van het slot bevindt. 


Gaatjes boren voorkomen 

Plaats een cilinderslot met push knop wanneer je de deur vanuit binnen makkelijk wil kunnen openen. Laat geen sleutel aan de binnenzijde in het slot zitten. 

Bij flipperen gebruikt de inbreker een stuk plastic vanaf de buitenkant van de deur en drukt hij de sleuf van het slot terug. Hiermee opent hij de deur. 


Flipperen voorkomen 

Draai je deur altijd op slot wanneer je de woning verlaat. Je kunt voor extra beveiliging een beveiligingsstrip plaatsen. 

De inbreker plaatst een stuk ijzer door de brievenbus, waarmee hij de deurklink naar beneden trekt en hiermee de deur opent. 


Hengelen voorkomen 

Draai de deur op slot wanneer je de woning verlaat. Je kunt er eventueel voor kiezen om de brievenbus af te sluiten of een aparte brievenbus buiten de woning te plaatsen. 
 

De inbreker breekt het cilinderslot dat meer dan 3 mm buiten de deur steekt met een tang. 
 

Cilinderslot afbreken voorkomen 

Plaats een cilinderslot dat maximaal 3 mm uitsteekt. Daarnaast kun je extra beveiligingsmaatregelen treffen door een SKG-gekeurd veiligheidsbeslag met optionele kerntrekbeveiliging op je deur te plaatsen. 

De inbreker krijgt toegang tot de woning door een deur of raam dat open staat. 
 

Insluipen voorkomen 

Sluit ramen en deuren altijd af wanneer je de woning verlaat. 
 

De inbreker probeert met een smoes je woning te betreden. 


Babbeltruc voorkomen

Laat nooit zomaar iemand binnen in je woning, ongeacht hoe vriendelijk deze persoon ook lijkt. 

Janine Aalberts

Janine is online marketeer binnen Doorax en houdt zich dagelijks bezig met het vergroten van de online en offline zichtbaarheid door digitale marketingstrategieën toe te passen, zoals het creëren van content op social media en het schrijven van informatieve blog-en nieuwsartikelen.

Keuzehulp cilinders
In 4 stappen de juiste cilinders
Direct antwoord op je vraag?
Wij staan voor je klaar.
*Geldt op werkdagen van 08:30 tot 17:00.
Kevin klantenservice